یکی از مشکلات عصبی که ممکن است افراد بسیاری در زندگی روزمره از آن رنج ببرند، پرش پلک است. هر کدام از ما ممکن است در طول زندگی با پرش ناگهای پلک روبه رو شده باشیم، اما واقعا دلایل پرش پلک چیست و چطور می توان آنرا درمان کرد؟

پرش پلک
پرش پلک چیست؟
پرش پلک به دلیل تحریک بیش از حد ماهیچه های چشم رخ می دهد. در صورتی که این تحریک بیش از اندازه باشد، نتیجه ی آن انقباضهای غیر ارادی ماهیچه ها است که سبب ایجاد پرش پلک می شود. پرش پلک یعنی به طور غیر ارادی در پلک یک یا هردو چشم دچار پرش یا باز و بسته شدن ناگهانی و سریع می شوید.
علل پرش پلک
این عارضه به دلایل مختلفی رخ می دهد و در اکثر مواقع مشکل بسیار جدی ای نیست. دلایل پرش پلک موارد زیر هستند:
1. تحریک چشم
2. کشیدگی عضلات اطراف چشم
3. خستگی
4. خواب کم
5. کار فیزیکی سنگین
6. عوارض جانبی داروها
7. استرس
8. مصرف الکل، تنباکو و کافئین
اما زمانی که عارضه در شما شدت بیشتری داشته باشد، عوامل زیر ممکن است از علل ابتلا به این بیماری باشد:
1. التهاب پلک
2. التهاب ملتحمه
3. خشک شدن چشم
4. محرک های محیطی نظیر باد، نور شدید و آلودگی هوا
5. کار کشیدن از بدن و خستگی
6. حساسیت به نور
7. استرس داشتن
8. مصرف بیش از حد کافئین و الکل و سیگار کشیدن
چه زمانی برای پرش پلک به پزشک مراجعه کنیم
پرش پلک عارضه ای نیست که نگران کننده باشد. با این حال اگر همزمان با پرش پلک دچار موارد زیر شدید حتما باید به پزشک مراجعه کنید چراکه ممکن است بر اثر اختلالات سیستم عصبی و مغر ایجاد شده باشد:
1. پلک بالایی افتادگی داشته باشد.
2. چشمها دچار قرمزی و التهاب و ترشحات غیر معمول شوند.
3. پلکهایتان هر زمان که دچار پرش می شود کاملا بسته شود.
4. پرش پلک دیگر اعضای صورتتان را نیز دچار مشکل کند.
بیماریهای جدی که ممکن است با پرش پلک ارتباط داشته باشند
در صورت ادامه دار بودن پرش پلک و داشتن نشانه هایی که در پارگراف قبلی به آن اشاره شد، مشکل شما با اختلالات جدی در مغز و اعصاب ارتباط دارد. بیماریهای شایعی که ممکن است نشانه ی آنها پرش پلک باشد عبارت اند از:
1. فلج بِل
2. دیستونی
3. دیستونی گردنی
4. ام اس
5. پارکینسون
6. سندروم توریت
درمان پرش پلک

راههای درمان پرش پلک
در مواقعی که مشکل جدی نیست و هر از گاهی در شما رخ می دهد باید سبک زندگی خود را تغییر بدهید. عمده عوامل شناخته شده موثر در این مسئله، استرس، خستگی و مصرف بیش از اندازه کافئین است.
از این روی باید این عوامل را در خودتان کاهش بدهید. به عنوان مثال کافئین کمتری بنوشید، به میزان کافی بخوابید و با قطره های چشمی سطح چشم خود را همیشه مرطوب نگه دارید. همچنین وقتی اسپاسم آغاز می شود یک کمپرس گرم روی آن قرار دهید.
اما در مواقع حادتر معمولا تزریق سم بوتولونیم یا همان بوتاکس تجویز می شود. تا زمانی که تاثیر این سم باقی مانده، اثری از پرش پلک نخواهد بود اما به محض شروع دوباره، باید تزریقی دیگر صورت پذیرد.
اگر موقعیت به قدری آزار دهنده است که زندگی را برای شما دشوار کرده، برخی از مراکز درمانی جراحی های مخصوصی دارند تا عضلات و اعصاب دخیل در این مسئله را کاملا از بین برده و یا حذف کنند.
راههای جلوگیری از پرش پلک
راههای جلوگیری از ابتلا به این عارضه همان راههای درمان آن است. از این روی سبک زندگی خود را تغییر بدهید و سعی کنید استرس کمتری به خود وارد کنید. و یا اینکه در صورت مصرف کافئین، تنباکو و حتی الکل سعی کنید میزان آنرا کنترل کنید. خوب بخوابید و ورزش را فراموش نکنید.
این عارضه ارثی نیست و بیشتر به سبک زندگی افراد مرتبط است، با حذف فاکتورهای موثر قطعا هیچگاه به این بیماری کلافه کننده دچار نخواهید شد.
2 دیدگاه
پلک چشمم می پرد نشانه ی چیست؟ گویا کسی می آید به میهمانی
هیچ کس به میهمانی نمیاد. کلا یه بخشایی از بدن همین طوری گاهی می پرن. من لبم هم گاهی اینطوری می شه و بیخودی می پره