هر سازمانی که کیفیت را جز الویتهای خود قرار داده به دنبال اخذ ایزو 9001 است. اهمیت این گواهینامه ی بین المللی تا اندازه ای است که سازمانها بدون در نظر گرفتن هزینه ایزو 9001 سعی می کنند مهر این گواهی را بر سازمان خود بزنند. اما گواهی ایزو 9001 چیست و هزینه گرفتن این گواهینامه چقدر است؟
استاندارد ایزو 9001
در مطالب قبلی به استاندارد ایزو 9001 پرداخته ایم اما بار دیگر به آن اشاره می کنیم. استاندارد ایزو 9001 را استاندارد سیستم مدیریت کیفیت می نامند. به عبارتی ایزو 9001 به دنبال ایجاد سیستمی است که کیفیت را در سراسر سازمان مدیریت کند.
در این تعریف مدیریت به معنای برنامه ریزی، کنترل، هدایت و نظارت است و در ایزو 9001 قرار است این اقدامها با رویکرد کیفیت انجام شود. به زبان ساده تر سازمانی که موفق به اخذ ایزو 9001 می شود باید محصولی را تولید که که ثبات کیفیت داشته باشد. شما هم به عنوان مصرف کننده وقتی می شنوید محصولی یا برندی دارای گواهی ایزو 9001 است با اطمینان خاطر از کیفیت آن، محصول را خریداری می کنید.
در این میان سوالی که پیش می آید این است که هزینه گرفتن ایزو 9001 چقدر است و یک سازمان باید چقدر هزینه کند تا موفق به اخذ ایزو 9001 شود؟
هزینه گرفتن ایزو 9001
به طور کلی هزینه ی اجرای استاندارد ایزو 9001 به سازمان بستگی دارد. اما در کل هزینه گرفتن ایزو 9001 شامل 3 بخش می شود:
1. هزینه مشاور سیستم کیفیت
2. هزینه اجرای ISO9001
3. هزینه ثبت و صدور گواهینامه ایزو
1-هزینه ی مشاور سیستم کیفیت :
این هزینه بستگی به تجربه و صلاحیت مشاور و اندازه ی سازمان متقاضی و پیچیدگی فرآیندهای آن متفاوت است ولی به طور متوسط این هزینه 4 و نیم میلیون تومان است که برای سازمانهای بزرگتر این هزینه بسیار بیشتر از این مقدار است.
2-هزینه های اجرای ISO9000 :
این هزینه بستگی به زیر ساختها و پتانسیل سازمان دارد که می تواند هزینه های زیر را شامل شود:
الف) هزینه ی تجهیز آزمایشگاه و یا خرید ابزار های کنترلی
ب) هزینه ی بهسازی محیط کار مانند هزینه GMP در صنایع غذایی و دارویی
ج) هزینه ی کالیبراسیون تجهیزات پایش و اندازه گیری
د) هزینه ی مستند سازی و تکثیر مدارک
ه) آموزش پرسنل
لازم به ذکر است اگر سازمان دارای زیر ساختهای مناسب از جمله آزمایشگاه، محیط مناسب، پرسنل ماهر باشد این هزینه کاهش می یابد.
3-هزینه ی ثبت و صدور گواهینامه ایزو :
پس از گذراندن مراحل فوق نوبت به هزینه ی ثبت و صدور گواهینامه ی ISO 9001 می رسد که توسط شرکت CB دریافت می شود؛ این هزینه هم بستگی به شهرت و اعتبار سازمان گواهی دهنده دارد که به طور متوسط 2 میلیون تومان است که اگر باز هم برای یک سازمان بزرگ قصد دریافت گواهی ایزو را داشته باشید این هزینه بیشتر از این مقدار هم می شود. هزینه ارتقا استاندارد ایزو 9001: در این میان سازمانی که موفق به اخذ ایزو 9001 شده باید یک هزینه ی اضافه برای اتقا گواهی خود پرداخت کند.
با توجه به انتشار ویرایش جدید استاندارد ISO 9001 در سال 2015 شرکتهای دارای گواهینامه ISO 9001:2008 باید طی سه سال سیستم مدیریت کیفیت خود را به ایزو 9001 ویرایش 2015 ارتقاء دهند. خوشبختانه هزینه ی ارتقاء ویرایش جدید ایزو زیاد نیست و تقریباً قابل چشم پوشی است. این هزینه متناسب به اعتبار شرکت گواهی دهند از حدود یک میلیون و پانصد هزار تومان شروع می شود.
لازم به ذکر است شرکت های گواهی دهنده به منظور حفظ مشتریان قبلی خود در این مرحله تخفیفهایی را در نظر می گیرند.
۱ دیدگاه
ممنون از سی اس وب. مدت ها بود که دنبال یه توضیح جامع درباره ی ایزو 9001 بودم.