یکی از موارد مهم در خصوص کار و اشتغال ساعت کاری است. امروزه در دنیای کسب و کار مدل 8 ساعت کار در روز یا 44 ساعت کار در هفته پیش شرط موفقیت نیست و مدیران شرکتها کاهش ساعت کاری و یا کار پروژه ای را ترجیح می دهند که این امر بهره وری را افزایش می دهد.
امروزه در ایران ساعت کاری همان 44 ساعت کار در هفته است که در مقایسه با بسیاری از کشورهای دنیا رقم بالایی است. همین ساعت کاری زیاد در بسیاری از کشورهای دنیا نظیر ایران سبب شده افراد به کار پروژه ای یا دورکاری روی بیاورند. با این پیش مقدمه شاید برایتان جالب باشد که بدانید میانگین ساعت کاری در کشورهای دیگر دنیا چقدر است؟
به گزارش سی اس وب به نقل از دنیای اقتصاد، سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه (OECD) ، میانگین ساعات کاری ۳۷ کشور را در طول یک سال بررسی کرده است. میانگین ساعات کار طبق تعریف این سازمان، یعنی کل تعداد ساعات کاری یک فرد در طول یک سال، تقسیم بر میانگین تعداد افراد شاغل در آن سال.
ساعت کاری واقعی، ساعات منظم شغلهای تمام وقت و نیمه وقت، اضافه کاری همراه با دستمزد یا بدون دستمزد و شغلهای دوم را شامل می شود و تعطیلات رسمی، مرخصی های استحقاقی سالانه، مرخصی استعلاجی و مرخصی زایمان، توقف مشاغل فصلی و تعطیلی های ناگهانی به دلیل شرایط آب وهوایی را لحاظ نمی کند.
آلمان دارای کمترین ساعت کاری و مکزیک بیشترین ساعت کاری
شاید باورتان نشود طبق آخرین گزارش چشم انداز اشتغال OECD در سال ۲۰۱۷، از میان ۳۷ کشور بررسی شده، آلمانی ها در حال حاضر یکی از کمترین ساعات کاری را در دنیا دارند. میانگین ساعات کاری در آلمان به صورت سالانه ۱۳۶۳ ساعت است که معادل ۲۶ ساعت در هفته میشود. آلمانی ها دو سال است که توانسته اند حق ۲۸ ساعت کار در هفته را به دست آورند تا زمان بیشتری را به فعالیتهای شخصی و گذراندن در کنار خانواده اختصاص دهند. این قانون کارگران صنعتی در منطقه بادن ورتمبرگ را پوشش میدهد، اما قرار است به دیگر بخشهای این کشور نیز توسعه یابد.
طبق این گزارش مردم بریتانیا به طور میانگین 1676 ساعت در سال کار می کنند که معادل 32 ساعت در هفته است. همچنین شهروندان هلند، نروژ، دانمارک و فرانسه نیز به سمت کاهش ساعات کاری می روند.
در کمال ناباوری بیشتری ساعت کاری متعلق به کشور مکزیک است که آنها سالانه ۲۲۵۵ ساعت کار میکنند که معادل ۴۳ ساعت در هفته می شود. به عبارتی مردم کشور پیشرفته ای چون آلمان ۸۹۲ ساعت کمتر از مکزیکیها کار میکنند. با این حال، آلمان با وجود ساعت کاری کم، بیشترین سطح بهره وری را دارد و هر نیروی کار در این کشور به طور متوسط ۲۷ درصد بهره ورتر از همتای بریتانیایی خود است.
پس از آلمان کاستاریکا که جزو شادترین کشورهای دنیا هم محسوب می شود در رتبه ی دوم بیشترین ساعات کاری قرار گرفته و در کنار آن کره جنوبی، یونان و شیلی پنج کشور اول را تشکیل میدهند. در واقع، یونان بیشترین میانگین ساعات کاری را در اروپا دارد.
تلاش کشورهای پیشرفته دنیا برای کاهش ساعت کاری
اما کره جنوبی درحالی دارای ساعات کاری زیادی است که میزان دستمزدها در این کشور کمتر از میانگین ۳۵ کشور عضو OECD است. با این وجود پارلمان این کشور به تازگی (۲۸ فوریه) و پس از کشمشهای فراوان بین قانون گذاران، اتحادیه های کارگری و کسب وکارها، لایحه ای را به تصویب رسانده که براساس آن ساعات کاری هفتگی از ۶۸ ساعت به ۵۲ ساعت کاهش می یابد.
جالب است بدانید در سالهای اخیر بسیاری از کشورهای دنیا به سمت کاهش ساعت کاری و کار پروژه ای پیش رفته اند و به طور کلی، میانگین ساعات کاری در اکثر کشورهای عضو OECD ، کاهش یافته است. به عنوان مثال، در بریتانیا، یک کارمند معمولی در سال ۲۰۰۰، سالانه ۱۷۰۰ ساعت کار می کرد که این میزان امروزه به ۱۶۷۶ ساعت کاهش یافته است. در کشورهای دیگر مثل مجارستان تعداد ساعات کار کاهش بسیار بیشتری داشته است. شهروندان مجاری در سال ۲۰۰۰ سالانه ۲۰۳۳ ساعت کار می کردند که در سال ۲۰۱۷ این رقم به ۱۷۶۱ ساعت کاهش یافته است.
در آخر هم باید گفت رویکردهای فرهنگی مختلف و فاکتورهای اجتماعی-اقتصادی نقشی کلیدی در تعداد ساعات کاری مورد انتظار کارفرمایان در کشورهای مختلف دارد. به عنوان مثال در مکزیک، ترس مزمن بیکار شدن و همچنین قانون کار نه چندان سختگیرانه وجود دارد. یا در کره جنوبی، ساعات بیشتر کار کردن همواره دلیلی برای افزایش رشد اقتصادی بوده است. یا ژاپنیها که همیشه به کار کردن زیاد معروف بودهاند، در کمال تعجب ساعات کاری کمتر از میانگین OECD دارند.
در جدول زیر می توانید ساعات کاری کشورهای مختلف عضو OECD را مشاهده کنید: