آشپزخانه های مدرن امروزی که به صورت اپن ساخته شده و یک ردیف صندلی اپن در مقابل آنها چیده می شود با مطبخهای قدیمی که در زیر زمین خانه ها جای داشتند اصلا قابل مقایسه نیستند. اما می توانید آشپزخانه های امروزی را با آشپزخانه ی سلطنتی مقایسه کنید!
تنها دید داشتن آشپزخانه های امروزی با یک ردیف صندلی اپن که مقابل پیشخوان چیده شده اند وجه تمایز آنها با مطبخها نیست. بلکه امروزه در آشپزخانه ها کلی لوازم و وسایل برقی جای دارند که در مطبخهای قدیم اصلا وجود نداشتند. به لطف پیشرفت فناوری آشپزخانه مجهز تر شد و آشپزی راحت تر.
اما در سالهای دور که هنوز بسیاری از آشپزخانه ها در ایران از فناوری به دور بودند، آشپزخانه ی سلطنتی مجهز به بسیاری امکاناتی بود که مردم آن زمان خوابش را هم نمی دیدند. اگر می خواهید حضور فناوری را در آشپزخانه ی سلطنتی در آن سالها را از نزدیک مشاهده کنید باید به موزه آشپزخانه در کاخ سعدآباد بروید.

موزه آشپزخانه سعدآباد
موزه ی آشپزخانه سلطنتی در کاخ سعدآباد به مساحت 800 مترمربع در قسمت مرکز مجموعه واقع شده و یکی از پر بازدیدترین موزه ها در مجموعه ی سعدآباد محسوب می شود. این آشپزخانه در زمان پهلوی دوم به “آشپزخانه ی مخصوص” معروف بوده و محل طبخ غذا مخصوص شاه و خانواده ی سلطنتی بوده است.
جالب است این آشپزخانه در آن زمان به انواع دستگاههای برقی نظیر یخ ساز، پیتزاپز، غذاساز، چرخ گوشت، سیب زمینی پوست کن، رنده برقی، قهوهساز و کبابپز و بسیاری دیگر مجهز بوده است که در آن زمان در ایران بسیار نادر بوده است.
گفته می شود این آشپزخانه در سال ۱۳۵۴ از طرف یک شرکت آلمانی به مدرن ترین تجهیزات آشپزخانه ای مجهز شد. جالب ترین امکانی هم که قرار داده شد، سیستم برقی فر با ترکیبی از انواع فر و گریل، سرخ کن، گرم خانه و قابلمه های برقی بوده که در قسمت وسط و در مرکز سالن آشپزخانه نصب شده است.
اما در خبرهای میراث فرهنگی می شنویم، پروژه ی حفاظت و مرمت موزه ی آشپزخانه سلطنتی واقع در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد، توسط متخصصان این حوزه در دست انجام است.
آخرین بازسازی اساسی موزه ی آشپزخانه سلطنتی سعدآباد در اواخر دهه ی ۴۰ انجام شده بود که به علت قدمت زیاد و همجواری با رودخانه ی دربند با مشکلاتی از قبیل ریختگی و آسیب دیدگی سقف و بدنه، رطوبت زدگی، غبار گرفتگی و ناایمن بودن شیشه ها، نبود ایمنی سیم کشیهای ساختمان و غیره مواجه بود که با لحاظ اولویت، پروژه ی حفاظت و مرمت آن آغاز شد و بازسازی بخشهای آسیب دیده، رنگ آمیزی ساختمان و نمای آن، تعویض شیشه ها، تعویض سیم کشیها و داکتک شی، تعویض محل مخزن موزه و ایمن سازی آن انجام شد.
لازم به ذکر است از پس از انقلاب تا همین اواخر از این محل به عنوان انبار استفاده می شد که پس از گذشت 32 سال مجدداً احیا و به کاربری گذشته خود به عنوان موزه آشپزخانه سلطنتی تبدیل و گشایش یافت. موزه ی جدید دارای یک سالن اصلی است که شامل 4 اتاق با عنوانهای اتاق نمایش اسناد مکتوب و تصویری مرتبط با موضوع، اتاق سرد خانه، اتاق کارکنان آشپزخانه و اتاق ظروف می شود.
برای بازدید از این بنا می توانید به کاخ سعدآباد واقع در نیاوران رفته و از تجهیزات پیشرفته آشپزی که سالها پیش استفاده می شده دیدن کنید.

موزه آشپزخانه سعدآباد

موزه آشپزخانه سعدآباد

موزه آشپزخانه سعدآباد