از زمانی که سایتهای پروژه آنلاین نظیر پونیشا آمده اند، بسیاری از صاحبان کسب و کارهای بزرگ هم توسط آنها اقدام به برون سپاری پروژه کرده اند. از جمله آنها می توان به مدیر و موسس سایت فونت ایران اشاره کرد که در پیش برد کارهایش تاکنون از سایت پروژه آنلاین و استخدام فریلنسرها بهره برده است.
مسلم ابراهیمی یک نابغه ی ایرانی است که در سال 1394 برای ارتقا سطح کیفی فونتهای فارسی و سر و سامان بخشیدن به وضعیت حقوق فروش فونت در ایران آغاز به کار کرد و توانست طی یک سال اخیر چهره ی تایپوگرافی وب و نرم افزارهای فارسی را با فونتهایش تغییر دهد. جالب است این جوان خوش ذوق ایرانی بهره گیری از سایتهای پروژه آنلاین را برای انجام بخشی از پروژه هایش انکار نمی کند و آنها را در پیش برد هر چه بهتر فعالیتهایش بسیار موثر می داند.
در این میان آقای ابراهیمی برخی از پروژه هایش را از طریق سایت پونیشا برون سپاری کرده است که از جمله آنها می توان به ساخت افزونه ی نصب فونت در جوملا و ساخت فیلم آموزشی نحوه ی نصب فونت روی انواع قالبهای وردپرس اشاره کرد. از این روی آذرماه سال گذشته سایت پونیشا مصاحبه ای را با این جوان خلاق ایرانی ترتیب داد که در ادامه آنرا مرور می کنیم تا با این جوان مبتکر بیشتر آشنا بشویم:

مسلم ابراهیمی مدیر سایت فونت ایران
آقای ابراهیمی ابتدا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه طراحی حروف چیست گفتند: طراحی فونت یا بهتر است بگوییم طراحی حروف یکی از شاخه های دیزاین است. یعنی همینطور که Fashion Designer لباس دیزاین می کند یا Architect Designer ساختمان را دیزاین میکند. Type Designer هم حروف و علایم نوشتاری را دیزاین میکند. پس، این باور که طراحی حروف از زیرشاخههای طراحی گرافیک هست اشتباه است. فقط باید گفت این دو شاخه از دیزاین ارتباط خیلی نزدیکی با هم دارند.
تایپ (فونت) ابزار اصلی کار طراح گرافیک است در بعضی طراحهای گرافیکی ممکن است از عکس استفاده نشود دربعضی هم ممکن است تصویرسازی، ویدئو یا آیکن وجود نداشته باشد اما بعید است طراح گرافیک بتواند بدون فونت پروژهای را به سرانجام برساند.
سپس ایشان در خصوص سوالی مبنی بر فونت ایران یکان که اخیرا منتشر شده است گفتند: پس از موفقیت ایرانسنس نقد اصلی که بر وضعیت تایپوگرافی وب و نرم افزار وارد بود این بود که چرا همه از این فونت (ایران سنس) استفاده میکنند و تنوع وجود ندارد. از طرفی هم میدانستم که برای ساخت فونت جدید کار سختی در پیش دارم.
فونت جدید میبایست هم در سبک جدید و متفاوت با ایران سنس طراحی میشد و هم می بایست به سلیقه (مد) فعلی که همان ایران سنس باشد نزدیک میبود.
نتیجه این استراتژی شد فونت ایرانیکان که خوشبختانه طی مدت کوتاهی که از رونمایی آن گذشته است خیلی مورد استقبال قرار گرفته. درحدی که خودم هم این میزان بازخورد مثبت را پیش بینی نمیکردم.
مسلم ابراهیمی در پاسخ به سوالی در خصوص طراحی وب فونت و سختیهای آن گفتند: طراحی وب فونت خیلی پردردسر تر از فونت ویژه چاپ است. برای چاپ کافیست فونت طراحی شده را در سایزهای مختلف با چاپگر مورد نظرتان چاپ کنید و نتیجه را ببینید. اما در مورد فونت وب نتیجه کار ما باید در انواع دستگاه ها، سیستم عامل ها، نرم افزار ها و مرورگرها به درستی عمل کند.
اما سوال مهم در این مصاحبه در خصوص رعایت قانون کپی رایت و اینکه چند درصد از استفاده کنندگاه فونت ایران، لایسنس تهیه میکنند، بود که ایشان چنین پاسخ دادند: نمیتوانم بگویم چند درصد ولی در حالت خوشبینانه باید بگویم ۲۰درصد از استفاده کنندگان فونتهای ما قانونی از محصولات استفاده میکنند و لایسنس تهیه کرده اند.
ایشان در پاسخ به این سوال که برای فرهنگ سازی از رعایت کپی رایت فونت ایران تاکنون چه کارهایی انجام داده اند، گفت: در ابتدا حدود یک ماه به مطالعه و تحقیق درباره کپی رایت نرم افزار و فونت پرداختم. پس از آن هم حدود یک ماه وقت صرف تدوین قوانین استفاده کردم. (در این زمینه از کاربران حرفه ای و صاحبنظران هم کمک گرفتم.)
از دل این قوانینِ استفاده، ساز و کاری برای فروش و صدور لایسنس ایجاد شد که آن را به شکل یک سیستم آنلاین طراحی کردیم. (برای ساخت و توسعه این سیستم همکارم آقای محمود فیض کمک زیادی به ما کرد)
پس از آن هم سعی کردیم تا جای ممکن وبسایتها و نرم افزارهای فارسی را رصد کنیم و گزارشهای تخلف را دریافت و پیگیری کنیم. (البته پیگیریهای ما بیشتر به شکل تماس با کاربران و شرکتهای مربوطه است تا ایشان را از قوانین استفاده و تخلف ناخواسته شان مطلع کنیم.)
در آخر ایشان از برون سپاری بخشی از پروژه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کار فونت ایران چطور پیش می رود سخن گفتند و افزودند: تیمی که در یک مکان مشخص مستقر باشد نداریم. برای اموری مانند مدیریت سرور، طراحی و توسعه وبسایت و پیگیریهای حقوقی همکارهایی دارم که به صورت مجازی و پاره وقت برای فونت ایران کار میکنند.
ایشان در خصوص آشنایی با پونیشا گفتند: اولین بار ۵سال پیش از پونیشا استفاده کردم. خودم قبلا کار وب و طراحی قالب را انجام میدادم اما چندین سال است که از این کار دور هستم و هنگامی که خواستم قالب وبلاگم را برای وردپرس دوباره کدنویسی کنم متوجه شدم که توان این کار را ندارم و از طرفی فرصت یادگیری هم نبود.
بنابراین از پونیشا استفاده کردم و خوشبختانه کار طی چند روز و با کیفیت خوب انجام شد. پس از آن در موارد مشابه دیگری هم از پونیشا کمک گرفتم.
جدیدا هم برای بعضی پروژههای جانبی فونت ایران از پونیشا استفاده میکنم. نتیجه این برون سپاریها رضایت بخش بوده و مایلم باز هم در موارد مشابه مانند ساخت آموزشها و ابزارهای کمکی فونت و فارسی نویسی از سرویس پونیشا استفاده کنم.