راهنمایی های برای راه اندازی کافی شاپ- بخش سوم

0

در کنار خرید تجهیزات ضروری کافی شاپ، می باید برای راه اندازی و آماده سازی آن اصول و نکاتی را رعایت کنید که در بخش دوم راهنمایی های راه اندازی کافی شاپ به تعدادی دیگر از آن ها پرداخته ایم.

با سی اس وب همراه بمانید.

40# چای های متنوعی را شناخته و در منوی خود بیاورید

قرار نیست تمام مشتری های کافی شاپ شما سفارش قهوه بدهند. به همین جهت لازم است به سراغ چای های متنوع دیگری رفته و چندین نوع چای با طعم های گوناگون را در فهرست منوی خود جای دهید.
همین طور لازم است که برگ های چای را از تامین کنندگان خوشنام و معتمد خریداری نمایید.

41# بیاموزید که هر تصمیم هزینه ای خواهد داشت

حین اداره ی یک کافی شاپ، رستوران و یا فست فود باید این را بیاموزید که هر تصمیمی هزینه ای خواهد داشت. شما نمی توانید به سادگی یک سیاست جدید را پایه ریزی کرده و به نوعی از فرمول آزمون و خطا استفاده کنید. در این صورت هر تصمیم غلط می تواند هزینه های طولانی مدت و سنگینی برای نام کافی شاپ به همراه داشته باشد. ولو این که چنین تصمیمی مربوط به یک کیک نه چندان خوشمزه در منوی کافه باشد.

راه اندازی کافی شاپ

راه اندازی کافی شاپ

42# در خرج کردن بودجه احتیاط به خرج دهید

به هر جهت بودجه ی شما سقف مشخصی دارد و بهتر است در سال اول شروع فعالیت، خرج کردنتان همراه با احتیاط بیشتری باشد. شاید علاقه مند به خرید دستگاه های تازه و نو باشید، اما بهتر است در ابتدای راه کمی محتاط و دست به عصا پیش رفته و خیلی سراغ خریدهای سنگین و گران قیمت نروید. هنوز در مورد سوددهی و میزان دوام آن خیلی مطمئن نیستیم!

43# پیش از تعریف کامل منو، نسبت به خرید تجهیزات اقدام نکنید

تجهیزات کافی شاپ تنوع بالایی دارند، ولی لازم نیست بدون توجه به این که چه مواردی در منویتان قرار دارد، همه ی این تجهیزات را خریداری کنید. به همین دلیل لازم است تمامی مواردی که در منوی کافی شاپ قرار می گیرد، را به صورت قطعی مشخص نمایید و سپس به نسبت آن ها تجهیزاتی که ضروری می باشند، را خریداری کنید.

44# قبل از امضای اجاره نامه محل کافی شاپ، هزینه های برق، لوله کشی و بازسازی خود را برآورد کنید

برخی از هزینه های جانبی شامل بازسازی، تعویض لوله کشی ها، برق کشی های اضافی و… می توانند بار سنگینی را بر دوشتان بیفزایند. برای همین پیش از این که مکان را اجاره کرده و شروع به خرید وسایل و تجهیزات کنید، لازم است که تمامی این برآوردها را به دقت انجام دهید.

راه اندازی کافی شاپ

راه اندازی کافی شاپ

45# پیشنهاد منحصر به فرد خود را داشته باشید

چیزی که همیشه حین اداره کردن کافی شاپ باید در نظر داشته باشید، این است که بدون داشتن پیشنهاداتی خاص و شرایط محیطی متفاوت، فرقی با دیگر کافی شاپ های منطقه نخواهید داشت.
لازم است که شما حتما در منوی خود حداقل یک پیشنهاد منحصر به فرد داشته باشید، که احتمالا مشتری ها برای میل کردن آن مرتب به کافی شاپ سر خواهند زد.

46# به وضعیت ترافیکی محل کافی شاپ کاملا دقت کنید

اگر محل کافی شاپ در محدوده ی طرح ترافیک قرار بگیرد، از طرفی رفت و آمدهای زیاد شهری و قرار گیری آن در مناطق شلوغ می تواند به مراجعات زیاد منجر شود. اما از جهتی دیگر هم به دلیل واقع بودن در منطقه ی طرح ترافیک و عدم مجوز ورود برای خودروها می توان بخش بزرگی از مشتری ها را از دست داد.
اضافه بر این اگر کافی شاپ در یک خیابان پرشیب قرار داشته باشد، عبور و مرور به صورت پیاده نیز برای مشتری ها سخت بوده و احتمال خیلی زیاد از خیر آمدن به کافه ی شما خواهند گذشت.

47# به وسایل مصرفی خوب دقت داشته باشید

وسایل مصرفی جزئی، گرفته از دستمال های روی میز، دستمال کاغذی، صابون های داخل سرویس های بهداشتی و … موارد بسیار مهمی هستند که اگر بی کیفیت و خیلی سطح پایین انتخاب شوند، مشتری ها را به سرعت ناراضی خواهید دید.

48# از طریق رسانه های اجتماعی تغییرات کافه را اطلاع رسانی کنید

شما نباید به هیچ وجه شانس بازاریابی از طریق رسانه های اجتماعی را از دست بدهید. لازم است که تمام تغییرات و تحولات، برنامه های خاص، شب های ویژه، تخفیفات، تغییرات منو و… را در شبکه های اجتماعی منسوب به کافه ی خود به اشتراک بگذارید.

49# از یک دوست بخواهید که نگاهی به نقشه و طراحی کافی شاپ بیندازد

ممکن است خود شما همه چیز را به خوبی طراحی کرده و حتی از مشاور راه اندازی کافی شاپ نیز کمک گرفته باشید. اما اگر دوستی داشته باشید که دلسوزانه و با دقت و درایت نگاهی به طرح راه اندازی کافی شاپ و مراحل مختلف امور بیندازد، نظرات وی به عنوان یک فرد بیرونی نواقص و مشکلات احتمالی را به خوبی بیرون کشیده و به شما این فرصت را می دهد تا نسبت به رفع آن ها اقدام نمایید.

#50 ساعت های کاری کافی شاپ را تنظیم کنید

شما باید ساعت های کاری کافی شاپ را با توجه به ترافیک منطقه، ساعات رفت و آمد، وضعیت منطقه و… تنظیم نمایید. به شکلی که کمترین از دست دادن مشتری ها را در طول ساعات کاری تجربه کنید.

اشتراک:

نظرات بسته اند