پس از اجازه ی رانندگی به زنان، به زودی دیدن فیلم در سینما هم برای عربستانیها امکان پذیر می شود. این تصمیم جدید مسئولین عربستانی است که به مردم این کشور اجازه می دهد به جای دیدن فیلم در خانه توسط گوشی موبایل، به سینما رفته و روی صندلی سینما نشسته و روی پرده فیلم تماشا کنند.
خبری که روز گذشته حسابی سر و صدا به پا کرد، خبر آزاد شدن سینما در کشور عربستان بود. گفته می شود 35 سال است سالنهای سینما در عربستان خاک می خورند و نسلهای جدید اصلا نمی دانند سینما و صندلی سینما و سالن سینما چیست!

بازگشایی سینما در عربستان
اما خوب این بدان معنا نیست که جوانان عربستانی اصلا ندانند فیلم چیست؟! بلکه آنها خیلی بهتر از من و شما فیلمهای هالیوودی را از طریق اینترنت دنبال می کنند، فقط بنا به دلایلی که خود سیستم سلطنتی عربستان می داند، تماشای این فیلمها در سینما و دورهمی ممنوع بوده است.
به گزارش سی اس وب به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، وزارت فرهنگ و اطلاعات عربستان سعودی روز دوشنبه به ممنوعیت ۳۵ ساله ی فعالیت سینماها در این کشور پایان داد و اعلام کرد از این پس مجوز افتتاح سینما تایید خواهد شد و سینماها می توانند نمایشهای خود را از سال ۲۰۱۸ میلادی آغاز کنند.
دولت محترم عربستان در اوایل دهه ی 1980 میلادی به طور کامل فعالیت سینماها در این کشور را ممنوع کرد. گفته می شود این اقدام عجیب عربستان در کنار مجوز رانندگی بانوان عربستانی، بخشی از طرح چشم انداز ۲۰۳۰ محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان است.
اما به اعتقاد بسیاری از منتقدان، این اقدام و اقدام قبلی عربستان در خصوص رانندگی بانوان اصلا نشانگر ورود این کشور به عصر جدیدی از آزادی بیان نیست.
یک منتقد مصری به نام جوزف فهیم در این رابطه گفت: به نظر بنده اقدام ریاض برای بازگشایی سینماها در این کشور آغاز عصر جدیدی از آزادی بیان در این کشور نیست. پیش از این چندین فیلم در عربستان ساخته شده است و پس از آن تولید تلویزیونی آغاز شد. قوانین خاصی در این کشور وجود دارد که به فیلمسازان اجازه نمیدهد پا را فراتر بگذارند. به عبارت دیگر هر اقدامی برای فیلمسازی در این کشور باید مرتبط با خانواده ی سلطنتی باشد.
ایشان در ادامه گفت: با وجود برخی محدودیتها، حرکت سعودیها، صنعت فیلم در منطقه را نیز تحت تاثیر قرار خواهد که به نفع برخی از کشورهای عربی خواهد بود. چرا که بسیاری از فیلمسازان سعی می کنند با ساخت فیلمهایی که باب میل مقامات و شاهزادگان سعودی است، تولیدات خود را برای نمایش در این کشور عرضه کنند؛ ر ویهای که در دهه ی ۸۰ مصر رخ داد.
گفته می شود این تصمیم بخشی از اصلاحات محمد بن سلمان در قالب طرح “چشم انداز ۲۰۳۰” دولت برای احیای اقتصاد وابسته به نفت این کشور است. در همین رابطه، وزارت فرهنگ عربستان اعلام کرد سرمایه گذاری در عرصه ی صنعت فیلمسازی و سینما، بیش از ۹۰ میلیارد ریال (۲۴ میلیارد دلار) موجب رشد تولید ناخالص داخلی و ایجاد بیش از ۳۰ هزار فرصت شغلی تا سال ۲۰۳۰ می شود.
منتقد دیگر جین کینین مانت معتقد است این اصلاحات اجتماعی جدید در عربستان نظیر بازگشایی سینماها یا رانندگی بانوان سعودی می تواند عربستان را در سطح بین المللی به شهرت برساند. با این حال، بازگشایی سینماها نمیتواند سرآغاز ورود عربستان به عصر جدید آزادی بیان باشد و باید همچنان منتظر اجرای قوانین حقوق بشر در این کشور بود.