استانداردهای ایزو: خرید برای رسیدن به جهانی بهتر

0

پیاده سازی ایزو اگر بتواند جهانی بهتر به وجود بیاورد، در واقع اصلی ترین وظیفه و آرمان خود را انجام داده است. تصویر جهانی که هر محصول و خدماتی سازگار با محیط زیست است، جایی که در هر سوپرمارکت قیمت ها منصفانه دیده می شود، جایی که فساد چیزی دوردست و گمنام است و فقر در هیچ جایی وجود ندارد. تصورش سخت است، اینطور نیست؟ از لحاظ فنی این موضوع و اتفاق ممکن است… اگر همه به اصول پایدار پایبند بمانند.

به این موضوع دقت کنید. هر تصمیم خریدی که ما می گیریم بر محیط، اقتصاد و جامعه اثر می گذارد. زمانی که یک لپ تاپ می خریم به این معناست که قرار است استفاده ی بیشتری از انرژی داشته باشیم. و در ضمن چرخه ی مالی تولید می کنیم که احتمالا به دست کارگرانی که لباس هایمان را دوخته اند، می رسد.

آن چه که یک سازمان خریداری می کند و از آن خریداری می شود، نه تنها در زنجیره ی عرضه و مصرف کننده ی نهایی بلکه در جامعه ی گسترده ای که بخش های مختلف آن زنجیره ی عرضه را تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند پیامدهای گسترده ای داشته باشد.

اما آیا همه ی ما می توانیم اثرات تصمیمات خریدمان را در نظر بگیریم؟ اگر سازمان های دولتی و خصوصی در زمان خرید خود همه ی جوانب را در نظر بگیرند، اهداف وسیع تر مربوط به بهره وری منابع، تغییرات اقلیمی، مسئولیت اجتماعی و انعطاف پذیری اقتصادی را به دست می آورند. ما مطمئن هستیم که می توانیم فقر را کاهش دهیم، حقوق بشر را بهبود بخشیم و تاثیرات منفی خود بر محیط زیست را کم کنیم.

تدارکات بخش بزرگی از بودجه ی هر سازمان را تشکیل می دهد. در بخش دولتی به تنهایی حدود 12 درصد از تولید ناخالص داخلی و 29 درصد هزینه های دولت در کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه OECD را تشکیل می دهد.

استاندارد ISO 20400

استاندارد ایزو ISO 20400 در موضوع خرید برای ساخت جهانی بهتر وارد می شود.

استاندارد ISO 20400 برای کالاهای مرغوب تر

با الهام از مفهوم خرید برای یک جهان بهتر، بسیاری از دولت ها و شرکت های تجاری برنامه های خرید پایدار خود را در فعالیت های روزمره خود قرار داده اند. این به طور مستقیم به برنامه ی 2030 سازمان ملل متحد برای توسعه ی پایدار کمک می کند و شامل اهدافی برای ترویج پایداری در تدارکات خصوصی و دولتی خواهد شد.

سیستم های سازمان ملل (UN) با هزینۀ بیش از 17 میلیارد دلار در سال، توانایی بالقوه ای را برای کمک به تغییر بازارهای محلی در جهت دستیابی به نتایج پایدارتر دارد. سازمان ملل متحد از طریق توان خرید قابل توجه خود می توانند اهداف کلیدی سیاست را در تمامی زمینه های توسعه پایدار ارائه دهند: محیط زیست (بهبود کربن، بهره وری انرژی و آب)، اجتماعی (کاهش فقر و ظرفیت سازی) و اقتصادی (درآمد بهتر و هزینه های بهینه شده.)

 

خرید برای رسیدن به جهانی بهتر

خرید برای رسیدن به جهانی بهتر

تقسیم سنگینی بار

در انتهای دیگر طیف، مصرف کنندگان انتظارات خود را از لحاظ مسئولیت های زیست محیطی و رفتار اخلاقی افزایش می دهند و به طور فزاینده ای از محصولات پایدار ساخته شده بهره مند می گردند. توجه داشته باشید برای یک شرکت که این عوامل را نادیده می گیرد، خطر از دست دادن اعتبار در کسب و کار وجود خواهد داشت.

Antonino Serra Cambaceres مدیر مدافع عدالت و حمایت از مصرف کننده در اجلاس مصرف کنندگان بین المللی می گوید: تدارکات پایدار، اقدام برای اطمینان از این که هر سازمان و هر مرحله در زنجیره ی تامین اهداف را در دستور کار خواهد داشت. این برای مصرف کننده می تواند به ایجاد یک تصویر واضح تر از پایداری کمک کند و این طور مشتری و مصرف کننده اطمینان حاصل خواهد کرد که پایبندی به مصرف پایدار صرفا در دستان آن ها قرار نمی گیرد.

آنتنیو می گوید که تدارکات پایدار همچنین به ایجاد اعتماد در مصرف کننده به یک نام تجاری و در محصولات و خدماتی که آن را خریداری کرده است، کمک می کند.

در زمان، این می تواند تقاضا برای اقام بیشتر را تحریک کند و حتی مصرف کنندگان را تشویق کند. به علاوه مصرف کنندگان نیز مسئولیت درک عواقب مصرف خود را برعهده دارند. Antonino تاکید می کند: بنابر این آن ها باید مطلع شوند و از ارائه دهندگان محصولات و خدماتی که تمایل به پایداری در تولید و زنجیره های توزیع خود دارند، اطمینان پیدا کنند.

ترویج الگوهای مصرف پایدار یکی از نیازهای مصرف کننده ی مشروع است که در دستور العمل سازمان ملل متحد برای حمایت از مصرف کنندگان و یک عنصر کلیدی در یک سیاست حفاظت از مصرف کنندگان تعیین شده است.

استاندارد ایزو به کشورها و سازمان های دولتی و خصوصی کمک می کند که شیوه های پایدار را در عملیات خود به کار گیرند. احتمالا آن ها را به استفاده ی گسترده تر از محصولات و خدمات از نظر حفاظت محیط زیست ترغیب می کند.

آنتونینو می گوید: یک شرکت فقط زمانی می تواند از یک مصرف کننده بخواهد که انتخاب مصرف پایدار را انتخاب کند، که خود انتخاب ها و تولیدی پایدار داشته باشد.

رویکرد استاندارد ایزو 20400

تقاضای دولت ها، سازمان ها و جوامع برای پایداری به این موضوع اضافه شده است و برای بسیاری از سازمان ها در سراسر جهان به یک هدف اصلی تبدیل شده است. در حالی که اکثر سازمان ها به شدت بر روی زنجیره ی عرضه ی خود تاکید دارند تا محصولات پایدار عرضه کنند، متقاعد کردن تامین کنندگان و شرکت برای وارد شدن به محدودیت های جدید و تغییر فرهنگ و شیوه های آن ها چیزی جز یک چالش بزرگ نیست.

استاندارد ISO 20400 اولین استاندارد بین المللی ست که به زنجیره ی تامین وارد می شود . در این استاندارد راهنمایی هایی برای اهداف پایدار در زنجیره ی تامین وجود دارد. به همراه تشریح این که چگونه پایداری جنبه های مختلف فعالیت های خرید را تحت تاثیر قرار می دهد؛ مانند سیاست، استراتژی سازمان و فرآیندها، اهداف و …

بسیاری به درستی اشاره می کنند که پایداری همیشه باید بخشی از یک استراتژی خوب و کامل باشد . بنابراین آنچه که ISO 20400 به آنچه که ما قبلا می دانستیم اضافه می کند، چیست؟ برای شروع باید بگوییم، این استاندارد نمی خواهد یک راه حل “یک مقیاس برای همه” ارائه دهد، اما چارچوب ها و ابزارهای مدیریتی را فراهم می کند که می تواند توسط همه سازمان ها بدون در نظر گرفتن بخش، اندازه و مکان اعمال شود . به عنوان یک حقیقت، این گواهینامه ی استاندارد برای هر کسی است که به تصمیمات خرید و یا معاملات با تامین کنندگان کمک می کند. در برخی از سازمان ها، این می تواند شامل تعداد زیادی از افرادی باشد که ممکن است در بخش های مختلف در کشورهای مختلف و در مناطق مختلف کار کنند.

ایزو 20400 با ترکیبی از نقاط قوت استراتژی پایدار، مدیریت ریسک و تدارکات “سنتی” بیشتر، نقش اساسی را که زنجیره تامین بین مدیریت ریسک های پایداری و سرمایه گذاری در فرصت های پایداری دارد، برجسته می کند . در بخش مربوط به مبانی آن اصول کلیدی تدارکات پایدار شامل پاسخگویی، شفافیت، احترام به حقوق بشر و رفتار اخلاقی، و اهمیت حیاتی آنها برای موفقیت سازمانی، مورد بحث قرار می گیرد . اما استاندارد همچنین از موضوعات اصلی پایداری اجتماعی استفاده می کند که از استاندارد ISO 26000 برای مسئولیت اجتماعی گرفته شده اند.

با این حساب به نظر می رسد که استاندارد ایزو 20400 برای ثبت شرکت ها در شرایطی که به هر نحوی با زنجیره ی تامین در ارتباط باشند، ضروری خواهد بود.

اشتراک:

نظرات بسته اند